Genel

Dijital Dönüşüm nedir?

Dijital dönüşüm genellikle diğer iki benzer kavramla karıştırılır: dijital hale getirme ve dijitalleştirme. Bunlardan en basiti dijital hale getirme, analog veya manuel biçimdeki bilgileri dijital biçime dönüştürme sürecidir. Örneğin, elle yazılmış kayıtları bilgisayar kayıtlarına dönüştürme. Dijitalleştirme ise normalde yaptığınız pek çok şeyi, daha iyi sonuçlar sağlayan yeni ve daha iyi yöntemlerle gerçekleştirmek için dijital teknoloji ve özellikleri uygulama sürecidir.

Dijitalleştirme, dijital dönüşümün temelidir. Dijital dönüşüm, işinizi yeni yöntemlerle ileriye taşımak için teknolojinizden, çalışanlarınızdan ve süreçlerinizden nasıl yararlanacağınızı yeniden tasarlamanıza olanak sağlar.

Günümüzde, dijital dönüşüm tedarik zinciri, ERP, operasyon, müşteri hizmetleri ve daha birçok alan dahil olmak üzere işletmenin her alanında manuel ve analog süreçlerin dijital hale getirilmiş süreçlere dönüştürülmesi anlamını kazandı. Temel olarak dijital dönüşüm, çalışanları, yerleri ve nesneleri bağlantılı hale getirerek işletmelerin ve diğer varlıkların daha iyi sonuçlar oluşturmasına yardımcı olur.

Her şirketin dijital dönüşüm gerekçesi kendine özgüdür. Kimi, büyüme fırsatları veya artan rekabet baskısı nedeniyle, kimi ise değişen düzenleyici standartları nedeniyle bu yola girebilir. Şirketlerin bu yoldaki gerekçesi ne olursa olsun sonucunda üstün ürün ve hizmetler ve müşteri beklentilerini karşılayan ya da bu beklentilerin üzerine çıkan deneyimler elde edilebilir. Daha fazla verimlilik ve diğer iş avantajları kârlılığı ve inovasyonu artırabilir. Kamu sektöründe dijital dönüşüm, kaynakları koruma ve vatandaşların yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olma arzusundan kaynaklanır.

Dijital dönüşümün geçmişi

Dijital dönüşümün uzun geçmişi, el yazması notların işlenebilir, analiz edilebilir ve paylaşılabilir bilgisayar bilgilerine dönüştürülmesini sağlayan ilk bilgisayarlarla birlikte başlar. Ağ oluşturma ve internetin gelişiyle birlikte bu özellikler geliştirimiş ve veri kümeleri olağanüstü düzeyde büyümüştür. Büyük veriler veri merkezleri, veri ambarları ve artık veri gölleri ile desteklenen, daha sağlam dijital veri yönetimi ve analiz süreçlerini gerekli kılmıştır.

Bulutun gelişimi ise kısmen, G-giderek daha da artan veri miktarına ve bu verileri yönetme, analiz etme ve işleme özelliklerinin daha da geliştirilmesi ihtiyacına yanıt olarak gerçekleşmiştir. O zamandan bu yana IoT, yapay zeka ve makine öğrenimi daha iyi sonuçlar elde etmek için operasyonlarında dönüşüm yaratmak isteyen kuruluşlar için daha da gelişmiş teknoloji seçenekleri sunmuştur. Sanal ve artırılmış gerçekliğin yanı sıra video analizi tabanlı teknolojiler, kapsamlı dijital dönüşüme katkıda bulunan çeşitli yenilikçi özelliklerin bir parçasıdır.

 

Dijital dönüşümün üç temel unsuru

Dijital dönüşüm yeni teknolojileri kullanıma almaktan çok daha fazlasıdır. Üç temel unsuru karşılayan stratejik bir yaklaşım gerektirir.

Fiziksel

Dijital dönüşüm fizikseldir; işin manuelden dijital hale getirilmiş süreçlere geçişini sağlamak için teknolojiden yararlanılması gerekir. Kağıt tabanlı kayıtlardan bilgisayarlı veri koleksiyonuna geçiş; robotik, yapay zeka ve makine öğrenimi uygulaması; bilgi aktarımı sağlayan veri sensörlerinin kurulumu fiziksel dönüşüm örnekleridir.

Bilişsel

Dijital dönüşüm bilişseldir; yapay zeka ve makine öğrenimi dahil olmak üzere dijitalleştirme sayesinde, geliştirilmiş veri analizi yapılabilir. Makineler, düşünmeye benzer bir şekilde gelişmiş analizler yapar. Bu özellikler nedeniyle, veri bilimcilerinin ve analistlerin rolleri değişiyor ve uzman düzeyinde bilgi işçilerine duyulan ihtiyaç artıyor.

Kültürel

Dijital dönüşüm kültüreldir; ortamında (örneğin, evde veya işte) belirli bir şekilde hareket etmeye ve tepki göstermeye alışık insanları içerir. Dijital dünyada çalışanlar “akıllı” makineler ile omuz omuza iş yapıyor. Yeni teknolojilerden yararlanan süreçlere ve özelliklere göre çalışanların rolleri değişiyor. Herkesin dönüşümün değerini anlamasını ve değişimi gerçekleştirmek için gerekli donanımlara sahip olmasını sağlamak, başarı için gereken güçlü temeli oluşturmaya yardımcı olur.

 

Dijital dönüşümün faydaları

Tüm pazarlardaki neredeyse her işletme müşteriler, çalışanlar ve iş ortakları için daha fazla değer oluşturan dijital destekli operasyonel iyileştirmelerden fayda sağlayabilir. Dijital dönüşümün sunabileceği bazı avantajlar şu şekildedir:

  • Daha derin analizlere dayalı uygulanabilir içgörüler
  • Daha hızlı ve daha etkili süreçler
  • Daha yüksek kapasite
  • Daha düşük maliyetler
  • Güvenlik, kalite ve üretkenlikte iyileştirmeler

İş süreci değişimlerini yeni nesil otomasyonla harmanlama fırsatı, daha fazla değer ve değişen beklentilere ayak uydurma olanağı sunabilir. Başarılı şirketler, satış olanağı oluşturma yerine ilişki sunmaya; hüküm ve koşullara ilişkin uzun görüşmeler yerine satın alma sürecini basitleştirmeye; müşterilerin şirket içi olarak aldığı teknolojileri lisanslamak yerine uygulama ve entegrasyon için müşteriler adına teknolojileri çalıştırarak iş birliğine dayalı başarı odağıyla dönüşüm sağlamış ve kendi başarılarını elde etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir